SLUNEČNICE  ČESKÉ BUDĚJOVICE  PRODEJNA ZDRAVÝCH POTRAVIN, BIOPOTRAVIN, BYLIN A CENTRUM ZDRAVÉHO ŽIVOTNÍHO STYLU 

»

SVĚTLICE BARVÍŘSKÁ - Falešný Šafrán

Světlice barvířská - saflor (Carthamus tinctorius) - je jednoletá bodlákovitá rostlina z čeledi hvězdicovitých. Rostlina je podobná bodláku a má jasně oranžové květy, které jsou složené z drobných kvítků. Plodem je bělavá nažka obsahující až 37% oleje s vysokým obsahem ceněných esenciálních kyselin. Semena se také někdy praží jako oříšky. Její suché oranžové květy obsahují barvivo "kartamin".

V kuchyních se používají květní úbory jako náhražka šafránu k barvení pokrmů - polévek, omáček, masových směsí, rýžových, rybích pokrmů aj. Rostlina se dá snadno vypěstovat i na našich zahrádkách a je jejich velkou ozdobou.

 

SVĚTLICOVÝ OLEJ LISOVANÝ ZA STUDENA

Světlicový olej (někdy nazývaný též saflorový) se získává ze semen světlice barvířské má vysoký obsah nenasycených mastných kyselin (asi 89 % z toho linolenová až 75% a omega-6). Tento olej vyniká přírodní chutí a vůní s jemným náznakem oříšků. Maximální teplota během lisování nesmí překročit 40°C a olej neprochází žádnou rafinací.

 

Léčebné účinky:

Je výborným prostředkem:

- k odbourávání přebytečného cholesterolu (k tomuto účelu nejlepší ze všech rostlinných olejů)

- vrací pružnost cévám.

- působí protirevmaticky

- má mírně projímavé účinky a lze jej doporučit pro osoby s nedostatkem pohybu.

- olej ze světlice má protizánětlivé účinky, často se používá při poruchách srdce a jater,

- zajímavé účinky vykazuje při podpůrné léčbě ženských problémů (vynechání menstruace, onemocnění vaječníků)

Používá se 1-3 lžíce denně - dle potřeby.


Použití v kuchyni:

Jaké má použití v kuchyni:

Světlicový olej má široké uplatnění ve studené i teplé kuchyni. Používá se k ochucování salátů jako součást dresinků, zálivek. Dále pak při pečení a dušení různých pokrmů nebo k omaštění již hotového jídla. Je výborný do pomazánek, omáček a majonéz, může se použít na vaření a přípravu moučníků. Vynikající je v obilných pokrmech (kaších či salátech). Pokud jej chcete použít pro léčebné účely, neměl by se zahřívat ani vařit (tedy používat jej jen ve studené kuchyni).





 

 

M2I5ZjgyM