SLUNEČNICE  ČESKÉ BUDĚJOVICE  PRODEJNA ZDRAVÝCH POTRAVIN, BIOPOTRAVIN, BYLIN A CENTRUM ZDRAVÉHO ŽIVOTNÍHO STYLU 

»

KEŠU OŘÍŠKY – hořčíková bomba

Kešu jsou semena tropického stromu Ledvinovníku západního Anacardium occidentale. Tento strom roste v jižní a střední Americe a cenné je i jeho dřevo. Hodně se pěstuje i v Indii. Semeno je uloženo v ořechu ledvinovitého tvaru zavěšeném na zdužnatělé jedlé stopce, která vzhledem připomíná hrušku. Tato dužina je bohatá na vitamín C a slouží k výrobě šťávy a vína. Skořápky ořechů obsahují toxický olej kardol. Kešu je velmi zvláštní rostlina. Někteří badatelé označují její plody za jablko, jiní za ořech.

Oříšky kešu mají obsah tuku 45%, Obsahují vitamíny sk. B a hodně kyseliny listové. Mají spolu se slunečnicovým semínkem nejvyšší obsah hořčíku ze všech ořechů a semen vůbec. Mimo hořčíku mají také hodně železa, draslíku a fosforu.

Vysoké množství karotenoidů v kešu působí léčivě na kůži, sliznice a oči. Ořechy kešu jsou vhodné při onemocněních nervové soustavy jako je častá nervozita, podrážděnost, deprese, a také při slabosti a únavě. Používají se také při křečích dutých orgánů, jako je tlusté střevo (podrážděná střevo), děloha (bolestivá menstruace) nebo při angině pektoris. Podporují regeneraci a jsou vhodné při anémii.

Kešu obsahují v poměru tuky:

nasycené - 7,16g

polynasycené - 7,84g

mononenasycené - 23,3g

V Evropě se kešu obvykle používány již usušené, opražené, někdy osolené. V Indii je používají čerstvé do rozličných jídel, včetně jehněčího kari, do dušeného masa, zeleninových jídel, nádivek do kuřat nebo jako chuťovka do salátů, do koláčů a sušenek. Lze je použít i k přípravě různých krémů, musli a granol. Běžně jsme zvyklí na opražené ořechy. Zdravější jsou však neopražené. Je důležité je pořádně rozžvýkat. Z kešu je také výborný olej, který zatím u nás není k sehnání.

Recept: Sladká rýže

2 hr sladké rýže sweet (odrůda rýže), 100g kešu, ovoce

Rýži propereme ve studené vodě, dáme do tlakového hrnce, přidáme kešu ořechy, špetku soli a 4-5 hrnků vody. Vaříme pod tlakem 60 minut. Podáváme s ovocem.

 

 

ZTkwZGM1Mj