SLUNEČNICE  ČESKÉ BUDĚJOVICE  PRODEJNA ZDRAVÝCH POTRAVIN, BIOPOTRAVIN, BYLIN A CENTRUM ZDRAVÉHO ŽIVOTNÍHO STYLU 

»

SLADKÉ MANDLE

Mandloň obecná Amygdalus communis z rodu dvouděložných rostlin z čeledi růžovitých je strom blízce příbuzný s broskvoní, patřící mezi skořápkaté ovoce, stejně jako lískové oříšky a vlašské ořechy. Má načervenalé větvičky, které jsou na jaře obsypané nádhernými bílorůžovými květy, s listy podobnými vrbě. Plodem je peckovice s ochmýřeným kožovitým oplodím, pod nímž je tvrdá dírkovaná pecka, kryjící jádro - mandli. Mandle představují součást lidské stravy už od nepaměti. Pro svou výživovou hodnotu a kulinářské vlastnosti jsou jedinečnou potravinou se širokým uplatněním.

Pochází ze starověké Mezopotánie a Číny. Z roku 1846 je u nás písemná zmínka o nařízení panovnice Marie Terezie vysazovat mandle. Kromě sladkých mandlí existují i hořké typy. Ty se v kuchyni nepoužívají, protože obsahují glykosid amygdalin, při jehož rozkladu vodou, respektive slinami, dochází k uvolňování jedovatého kyanovodíku. Hořké mandle se uplatňují spíše ve farmaceutickém průmyslu. Naši předkové je používali na přípravu vody, která uvolňuje křeče průdušek.

Sladké mandle se vyvinuly zřejmě z hořkých mandlí. I ony obsahují glykosid amygdalin, ale jen v minimálním množství.

 

Proč bychom měli mandle častěji zařadit do stravy:

sladké mandle obsahují kolem 50% tuku (34,1% mononenasycené a 11% polynenasycené), 20-25% bílkovin (více než maso 15-20%), asi 10 % sacharidů. Ve 100 g mandlí dále najdeme 260 mg vápníku, 296 mg hořčíku, 732 mg draslíku, 4 mg železa, 520 mg fosforu, dále pak vitamíny skupiny B a velké množství vit. E – 24 mg , což je 350% denní potřeby! Mandle vynikají svým vysokým obsahem hořčíku, díky němuž působí jejich pravidelné užívání jako uklidňující prostředek.



Pravidelná konzumace mandlí se doporučuje zejména při těchto stavech:

  • měly by je pravidelně konzumovat těhotné a kojící matky, protože obsahují důležité látky pro vývoj plodu a kojence; Mandlové mléko podporuje tvorbu mateřského mléka

  • mandle jsou výborným preventivním prostředkem proti rakovině

  • hořčík, vápník a další prvky v nich obsažené podporují růst vlasů, nehtů zpevňují kosti a zubní sklovinu, působí proti degenerativním změnám kloubů

  • jsou vhodným lékem na osteoporózu a demineralizaci kostí

  • mandle jsou dobrým zdrojem energie pro diabetiky

  • pozitivní účinek na srdce a cévy

  • navzdory tomu, že obsahují vysoké procento tuků, stejně jako vlašské ořechy snižují hladinu LDL cholesterolu v krvi

  • posilují imunitní systém organismu

  • zlepšují průběh akné

  • posilují nervovou soustavu, pomáhají lépe překonat stres, deprese a únavu.



Někteří odborníci tvrdí, že duševní svěžest až do pozdního stáří nám zaručí již konzumace osmi mandlí denně. Samozřejmě je důležité každou mandli alespoň 50x rozžvýknout. (a k tomu pravidelně cvičit)

Starší lidé, kteří nemohu mandle rozkousat, mohou pít mandlové mléko.

Mandlovým mlékem je vhodné nahradit kravské mléko nebo jeho sušenou formu při novorozeneckém průjmu, střevních potížích, nadýmání a jiných trávících problémech. Při těchto potížích by měla kravské mléko vyloučit samozřejmě i kojící matka. (kravské mléko jde mimo jiné nahradit rýžovým, či obilným mlékem)

V kojeneckém období a v období růstu:

Mandlové mléko je osvěžující nápoj bohatý na kalorie a živiny. Je pro děti vhodnější než většina nealkoholických nápojů, které běžně pijí. Prospívá především psychicky labilním dětem s poruchami koncentrace, protože obsahuje vysoké množství kyselin linoleové a fosforu, jenž zvyšují duševní výkonnost.

Mandlové mléko

Pro konzumenty s alergií na mléko či při nestravitelnosti laktózy je jako výborná náhražka mandlové mléko. To platí i pro všechny malé děti a lidi s kožními problémy (ekzémy). Mandlové mléko má mírně projímavé účinky

Recept: 25 dkg mandlí spaříme, oloupeme, osušíme. Poté je rozdrtíme nebo nastrouháme a přelijeme 1 litrem vlažné převařené vody a šťávu z půlky citronu. Necháme několik hodin ustát v chladném prostředí. Přecedíme. Před zcezením můžeme hmotu rozmixovat v mixéru. Místo citrónu můžete zkusit přidat skořici nebo med.

 

V jaké formě je nejvhodnější je nakupovat a skladovat:

Mandle se prodávají většinou v hnědé slupce nebo loupané, strouhané na plátky, pražené solené i uzené, vzácně i ve dřevěné skořápce. Pro léčebné účely ale kupujeme vždy mandle celé, v hnědé slupce. Ta je pro někoho hůře stravitelná, proto se doporučuje mandle krátce spařit a oloupat, nebo je nechat přes noc opláchnuté a namočené v malém množství čisté vody a druhý den je oloupat. (Neměli bychom zapomínat, že cenné látky se částečně vyluhují do vody, proto ji nevylijeme, ale použijeme při vaření.)

 

Jak mandle upravovat v kuchyni:

V kuchyni již po staletí dodávají mandle svou křupavost, zvláštní aroma a příchuť nevšedním pokrmům a sladkým pochoutkám. Mandle se uplatňují nejen v moučnících, ale našly široké uplatnění i v teplé kuchyni (např. mandlová krémová polévka, citrónové kuře s mandlemi, pstruzi na mandlích aj.). Mandle oloupeme ponořením na několik minut do vařící vody. Vodu slijeme, mandle lehce sloupneme a osušíme. Takto oloupané mandle můžeme ve vyhřáté troubě opražit. Často se používají "mandlové hoblinky", jak čerstvé tak pražené. Připravíme je z oloupaných mandlí nakrájením na tenké proužky nebo je takto upravené někdy i koupíme v obchodě.

Nastrouhané nebo pomleté mandle smíchané s medem a vodu můžeme použít jako náplň do celozrnných koláčů. Mandle se přidávají do ovocných i zeleninových salátů, omáček, různých náplní, musli, pudinků a do cukroví. Nasekané zpařené a oloupané mandle zkuste přidat do uvařené rýže.

Mandlové máslo

oloupané mandle, které můžeme předtím opražit v troubě mixujeme na sucho tak dlouho až vznikne hustá hmota – máslo (někdy je potřeba přidat trochu vody nebo čaje Bancha, aby se mixér nezadřel). Slouží jako základ krémů, polev nebo omáček. Smícháním mandlového másla, javorového sirupu a sušeného sojového mléka vznikne marcipán.


Mandlová polévka

4 ks cibule, 1/2-1 hr loupaných mandlí, 1 kostka zeleninového bujónu wurzl, olej, 4 hr vody, zelená nať. Cibuli osmažíme na oleji, přidáme mandle a wurzl. Zalijeme vodou, vaříme 30 minut. Polévku mixujeme 5-10 minut do hladka. Zdobíme zelenou natí (celer, petržel).

OLEJ ZE SLADKÝCH MANDLÍ - olej starých Řeků a Římanů

Velmi příznivé účinky byly při používání tohoto oleje zjištěny při různých kožních onemocněních (ekzémy, furunkuly) a při poranění kůže. Pro šetrné účinky se doporučuje rovněž jako projímadlo, neboť nezpůsobuje podráždění střev.

Obsahuje vitamíny sk. B, E, F, z minerálů především hořčík, draslík, vápník, aj.

- Používá se jen tak 1-3 lžičky denně nebo na ochucení zeleninových salátů i při přípravě dalších pokrmů dle fantazie. Neměl by se tepelně upravovat.


Použití v  kosmetice:

Mandlový olej se řadí mezi nejcennější rostlinné oleje. Pokožce dodává pocit hebkosti, mírní podráždění, chrání ji a pomáhá především suché kůži se sklony k olupování, svědění a popraskání. Zklidňuje podrážděnou dětskou pokožku, je vhodný pro miminka od prvních dnů po narození. Je účinný při ošetřování hrubé kůže a popálenin, zlepšuje akné lupénku a ekzémy. Výborně regeneruje pokožku spálenou slunečním zářením. Mandlový olej patří k nejpoužívanějším při aromaterapeutických masážích a je důležitou složkou kvalitních masážních a tělových olejů.

 

ZWQxMGFi