SLUNEČNICE  ČESKÉ BUDĚJOVICE  PRODEJNA ZDRAVÝCH POTRAVIN, BIOPOTRAVIN, BYLIN A CENTRUM ZDRAVÉHO ŽIVOTNÍHO STYLU 

»

Čím nahradit mléko ?

V minulém díle jsme hovořili o tom, jak mléko může u některých lidí zhoršovat zdravotní stav a způsobovat alergická reakce, zácpu, ekzémy, nadměrné přibývání hmotnosti atd. Naštěstí již existuje mnoho způsobů, jak mléko a mléčné výrobky nahradit. Nejsou většinou sice tak chutné, ale při nutnosti vyloučení mléčných výrobků se na ně dá rychle zvyknout. Dnes je na trhu ovesné, sojové i rýžové, mandlové či ořechové mléko. Dají se zakoupit sušené i tekuté, ale doporučují se spíše mléka tekutá, zvláště pro děti, jsou totiž mnohem kvalitnější, i když dražší.

 

V sušené formě se dá koupit v mnoha variantách: pohankové, kokosové, s multivitaminy, s lecitinem a vápníkem, capuccino, s vanilkou….

Tyto náhražky se dají koupit ve specializovaných obchodech s racionální výživou a také už i v některých supermarketech.

 

NÁHRADY ZA MLÉKO SI MŮŽEME VYROBIT TAKÉ DOMA:

Občas je vhodné zařadit do jídelníčku sezamové mlékopro malé děti, při únavě, nedostatku vápníku, menstruačních potížích… Př: 1 šálek sezamových semínek, 2-3 lžíce medu nebo obilného sladu, 3 šálky vody. Do mixéru se nasypou vypláchnutá semínka, přidá se med nebo obilný slad a voda. Vše se rozmixuje a přecedí. Zbytek se může použít např. při přípravě moučníku.

Obilné mléko – se může zařadit do jídelníčku dítěte už od 8. Měsíce. Pokud matka nemůže kojit, tak samozřejmě i dříve. Obilné mléko pro kojence se připravuje z přírodní rýže, která má nasládlou chuť a pro malé děti je výhodná. Především sladká rýže (sweet) a ječmen mají vysoký obsah důležitých bílkovin a mastných kyselin. Touto kombinací dosáhneme vyšší sladkosti, přibližující se více mateřskému mléku.

Obilné mléko připravujeme s olejnatými semeny. Semena meleme, aby byl tuk lehce vstřebán. Do 8 měsíců používáme jen sezamová semínka, od 8 měsíců dýňová, od 10 měsíců slunečnicová, později můžeme přidat mandle, ořechy a oříšky.

 

RECEPT NA OBILNÉ MLÉKA:

4 díly přírodní kulatozrnné rýže, 3 díly sladké rýže, 1 díl ječmene (možno nahradit ovsem , který tučnější)-(neměla by se používat pšenice, žito a pohanka), 4 zrnka soli nebo řasa kombu ve velikosti známky

 

Obilné mléko se vaří převážně v tlakovém hrnci s poměrem vody 1:5. Je možné občas použít i další obilí – jáhly nebo oves. Obilí namáčíme 12, v zimě až 24 hodin. Přidáme kousek mořské řasy Kombu nebo zrnka soli a vaříme pod tlakem 1,5 hodiny. Při přípravě mléka v hrnci použijeme poměr 1:10, vaříme tak dlouho, až se vyvaří polovina tekutiny. Po uvedení do varu vaříme na středním plamenu. Pro kojence mléko vymačkáme přes textil, popřípadě osladíme rýžovým sladem a před podáváním ještě jednou krátce povaříme.

Obilné mléko „instantní“ pro starší děti a dospělé

3/4 šálku sladké rýže (druh kulaté rýže), 3/4 šálku hnědé rýže (rýže Natural), 1 polévková lžíce sezamských semínek, 1 šálek vody, pár zrnek mořské soli

Čas přípravy: 5-10 minut, čas tepel. úpravy: 30-45 min.
Obilné mléko je skvělá pochoutka i pro dospělé a starší děti a dobře pomáhá při trávení. Hojí podrážděný nebo slabý žaludek.

1) Opražte zvlášť celozrnnou rýži a zvlášť semínka a společně je co nejjemněji rozemelte .

2) Jedna čajová lžička tohoto "sušeného mléka" s pár zrnky mořské soli je odpovídající množství na jeden šálek vody.

3) Dávku lehce povařte asi 30 minut.

4) Obilné mléko se podává vlahé až teplé.

(Zbytek prášku si v suchu uchovejte na příště).

 

Rýžové mléko:

4 díly rýže natural

3 díly sladké rýže (možno nahradit ovsem = tučnost a kroupami = bílkovina)

1 díl krup

řasa kombu ve velikosti známky

Vše namáčet společně alespoň 3 hodiny, hubeným dětem déle - možno použít i jáhly a rýži v poměru 1:5. Do roka nedávat fermentované obilí! Nedávat pšenici, žito a pohanku! Jsou tvrdé a pohanka zaráží růst. Jáhly občas (máčené).

 

Kokosové mléko
Voda 250 ml, mletý kokos 5 polévkových lžic, hrozinky 2 polévkové lžíce, karobový prášek 2 polévkové lžíce.
Kokosovou moučku a proprané rozinky namočíme přes noc do vody, druhý den je s vodou a karobem rozmixujeme a ihned podáváme. Karobový prášek lze nahradit na sucho opraženými lískovými ořechy. (Vhodné od 2 let)

 

Obilné mléko - II
Rýže Natural 40 g, kroupy 20 g, oves. vločky nebo loupaný oves 10 g, čočka 30 g, sezamové nebo lněné semeno 5 g.
Propláchnutá a přebraná zrna namočíme na 10 - 14 h. Dáme je do tlakového hrnce a vaříme na mírném plameni v 0,6 - 1 l vody na podložce nebo rozptylné síťce alespoň 50 minut. Pokud nemáme biologicky pěstované obilniny, uvedeme obsah hrnce nejprve do varu, sbíráme pěnu, která se tvoří, až potom přidáme špetku soli a hrnec zavřeme, natlakujeme a vaříme 50 minut.
Po uvaření necháme částečně vychladnout, propasírujeme nebo rozmixujeme podle potřeby, případně trochu přihřejeme a podáváme.
Zbytek skladujeme nepropasírovaný v chladu. Hustší mléko podáváme lžičkou.
Obilné mléko můžeme přidávat i do zeleninových polévek. Vznikne pokrm, který obsahuje řadu látek cenných pro děti i dospělé. Zvlášť když do hotové polévky přidáme jemně posekanou zeleninovou nať (petržel, pažitku, cibuli, pórek, řeřichu, kopřivu, mladé lístky kedluben, mladou pšeničnou trávu, libeček aj. Recept makrobiotický.).


Obilné mléko - III (podle J. Průchové)
40% rýže Natural, 20% krup nebo nahého ječmene, 10% loupaného ovsa nebo ovesných vloček, 20% čočky, 10% sezamových nebo lněných semínek, pěti až sedminásobek množství vody. Zrna (ne vločky) namočíme cca na
10 - 14 hodin (po předchozím přebrání a propláchnutí). Dáme je do tlakového hrnce, přidáme 1 - 2 zrníčka mořské soli a vaříme pod tlakem alespoň 50 minut na mírném plameni. Dobu 50 minut počítáme od natlakování hrnce. Nemáme-li biologicky pěstované obiloviny, uvedeme obsah hrnce nejdříve do varu, sbíráme svrchu pěnu, která se tvoří, pak teprve hrnec zavřeme, natlakujeme, podložíme rozptylovacími síťkami a vaříme 50 minut. Po vypnutí necháme trochu zchladnout, propasírujeme, podle potřeby event. trochu přihřejeme a podáváme. Zbytek schováme v
chladu. Pro děti do jednoho roku nepřidáváme žádnou sůl a v každém případě pasírujeme. Obilné mléko můžeme ochutit a podávat např. s mandlovou příchutí, s mrkvovou příchutí nebo se zašlehaným pyré z dýně Hokaidó. Zbytky ze síta můžeme dospělým přidat do polévky. Jsou velmi cenné. Dětem od jednoho roku (event 8 měsíců) nemusíme pasírovat, jen rozmačkáme a podáváme lžičkou. Obilné mléko můžeme přidávat i do zeleninových polévek. Vznikne pokrm obsahující všechny látky potřebné pro zdraví. Zvlášť, když do hotové polévky přidáme na jemno nasekanou zelenou nať (petrželka, pažitka, řeřicha, cibulová nať, mladé lístky zelenin apod.).
Poznámka: Hildegarda nedoporučuje dávat dětěm čočku. V případě, že se tyto výhrady potvrdí by bylo možné nahradit čočku jinou luštěninou - např. namočenými sójovými boby nebo sójovou moukou.

Rýžové (ovesné) mléko
Rýže Natural (nebo oves) 200 g, rozinky 3 polévkové lžíce, vlašské ořechy 2 polévkové lžíce, (skořice).
Dva dny předklíčenou rýži (nebo oves) mixujeme v mixéru asi 2 minuty společně s ořechy, které jsme máčeli jeden den (během máčení je třeba vodu třikrát vyměnit), propíranými rozinkami, a špetkou skořice.
Množství vody volíme podle požadované hustoty mléka. (S rýží vhodné od jednoho roku, s ovsem od dvou let.)

Mléko z ovesných vloček
Ovesné vločky 4 lžíce, kokosová moučka 1 lžíce. Místo kokosové moučky můžeme dát rozmixované mandle nebo
lískové ořechy.
Přísady necháme hodinu stát v 500 ml vody, pak vše 5 minut povaříme a scedíme. Před podáváním promícháme.
(Vhodné od dvou let. Zbytek po zcezení nevyhazujeme, ale použijeme při přípravě kaší aj., obsahuje ještě mnoho cenných látek.)

Obilné mléko 1

40-50% nehlazená celozrnná rýže (Natural), 20-30% kroupy nebo přebraný loupaný oves, v nouzi ovesné vločky (střídat), 10% potravinářská bio pšenice, 10–20% luštěnin – dle věku (střídat čočku, různé druhy fazolí, hrách, cizrnu), 10% lněných či sezamových semínek (střídat), několik zrnek kvalitní mořské soli

Na sítu vše propláchnout, přes noc nechat namočené, ráno přidat vodu tak, aby byl poměr obilí a vody 1 : 5 až 1 : 7. Vařit v tlakovém hrnci na mírném ohni 60 – 90 minut. Pod tlakový hrnec dát rozptylovací síťku. Uvařenou kaši buď propasírovat nebo rozmixovat a nechat projít sítem, nebo pomlít na masovém strojku a nechat projít sítem. Toto obilné mléko se podává buď samotné, jindy jako přídavek do polévky, jindy jako přídavek do kaše místo mléka kravského nebo sušeného. To, co zůstane na sítu je škoda vyhodit. Je to vhodné jídlo pro dospělé, nebo pro starší děti, které už umí jíst hutnější potravu.

 

Obilné mléko 2

3/4 šálku sladké rýže (druh kulaté rýže), 3/4 šálku hnědé rýže (rýže Natural), 1 polévková lžíce sezamských semínek, 1 šálek vody, 1 špetička mořské soli

Čas přípravy: 5-10 minut, čas tepel. úpravy: 30-45 min.
Tento nápoj je vhodný pro miminka, když matka nemá dostatek mléka. Nicméně, protože některé enzymy obsažené v obilovinách se ztrácejí při opražování, ještě lepší náhradou za mateřské mléko je mléko rýžové. Obilné mléko je skvělá pochoutka i pro dospělé a starší děti a dobře pomáhá při trávení. Hojí podrážděný nebo slabý žaludek.

1) Opražte zvlášť celozrnnou rýži a zvlášť semínka a společně je rozemelte.

2) Jedna čajová lžička tohoto "sušeného mléka" s několika zrnky mořské soli je odpovídající množství na jeden šálek vody. (Zbytek prášku si nechte na příště).

3) Lehce povářejte asi 30 minut.

4) Obilné mléko se podává vlahé až teplé.

 

Rýžové mléko

1 šálek hnědé celozrnné rýže (Natural) , 1 šálek sladké hnědé rýže (druh kulaté rýže) , 20 šálků vody , amasake nebo rýžová sladěnka na přilepšení, pokud chcete

Čas přípravy: 5 minut, čas tepel. úpravy: 2 hodiny
Rýžové mléko se často používá jako náhrada za mléko mateřské, když matka nemůže kojit. Nicméně je důležité tuto skutečnost předem konzultovat s odborným lékařem, aby děťátko skutečně dostalo odpovídající výživu. Rýžové mléko je rovněž velmi prospěšné v případech aftů a dětské moučnivky.

1) Vložte všechnu rýži do studené pramenité vody.

2) Přiveďte pomalu do varu a na mírném ohni povářejte dvě hodiny.

3) Potom přeceďte (rýži si dejte stranou na přípravu chleba či palačinek).

4) Rýžové mléko se podává vlahé nebo teplé.

Je jisté, že tuky a sůl musejí být v organismu v určité harmonii. Protože vaše miminko ještě nedostává žádné tuky (kromě mateřského mléka), není ještě vhodné začínat se solením. Proto i do obilného mléka je lépe vyvařit místo špetky soli malý proužek mořské řasy Kombu nebo Wakame.

 

Mléko z ořechů a semen

Toto mléko stojí na prvním místě, pokud jde o jeho oblíbenost i o kompletnost výživných látek. Burské oříšky jsou zdrojem cenných výživných látek, ale musíme být velmi opatrní na možné plísně. Rovněž s kvalitou sezamových semínek bývají potíže. Než je zakoupíte, velmi pečlivě rozžvýkejte špetku sezamových semínek a jednu minutu ponechte na špičce jazyka. Nesmíte ucítit pálivou nebo štiplavou chuť. Přes veškeré ujišťování obchodníků není pravda, že pálivá chuť je pro sezam typická. Jde o stará žluklá semena, která enormně spotřebovávají vaše bílé krvinky a tím drasticky snižují obranyschopnost vašeho organismu. Řešením rozhodně není opražení takovýchto starých semínek. Použít můžeme rovněž kvalitní mandle, kešu a některá jádra z pecek. Může se použít i ořechové máslo, které je snadno dostupné a snadno se z něho připraví tekutina. Jako nejvhodnější se ukazuje použití neloupaných mandlí a nepražených semen sezamu. Poměr je možný podle toho, jakou si přejeme hustotu (mastnotu). Běžný poměr je 1/3 šálku pomletých semen, který se doplní vodou a vše se dokonale rozmixuje. Oříšková másla jsou koncentrovanější, proto se používá menší množství.
Na sójové mléko jsou některé děti stejně alergické, jako na kravské. Pro ně se doporučuje tento předpis:

Čistá pramenitá voda, šťáva z mrkve karotky, mandlové máslo a datle.

Mrkev má značný obsah bílkovin, obsahuje 10 000 až 12 000 jednotek betakarotenu (vit. A), dále vitaminy B, E, K, C a má vzácně vyvážený poměr minerálních látek. Mandle se počítají mezi nejstravitelnější, pokud jde o bílkoviny, vitamíny, tuky, minerály i sacharidy. V mandlích jsou všechny potřebné živiny v přirozené rovnováze. Jsou jediné z ořechovin, které v těle vytvářejí tolik potřebnou alkalickou reakci. Datle poskytují vitamíny, vzácné minerály a dávají mléku nenapodobitelnou lahodnou chuť.

Rozmixujte 6 nakrájených předem namočených datlí se šťávou z 5 velkých mrkví, přidejte 10-15 pomletých mandlí. Mixovat, až se vytvoří hladká směs. Pak propasírujte a přidejte další vodu, abyste dostali žádanou konzistenci. Protože nebylo použito tepla, dostanete kompletní vitální výživu, která se rychle vstřebá.

 

 

NWY0NTI4Z