SLUNEČNICE  ČESKÉ BUDĚJOVICE  PRODEJNA ZDRAVÝCH POTRAVIN, BIOPOTRAVIN, BYLIN A CENTRUM ZDRAVÉHO ŽIVOTNÍHO STYLU 

»

KLASO - lahůdky z obilných bílkovin, luštěninové paštiky, obilné krémy

 

DIETETICKÉ VLASTNOSTI KLASA

Klaso výrobky jsou velmi vhodné pro diabetiky pro nízký obsah sacharidů a současně i nízký obsah tuků.

Celý Klaso sortiment podporuje prevenci proti tzv. „civilizačním chorobám“ – např. srdečně-cévní onemocnění, rakovina, kloubní onemocnění. Prevenci podporuje především obsah vlákniny, nepřítomnost cholesterolu a nízký obsah tuků. Luštěninové pomazánky obsahují navíc hořčík a zinek jako přirozenou součást použitých surovin.

Klaso na řízky, řízky obalované a smažené, plátky a prejt obsahují lněné semínko, které je používáno při léčbě různých onemocnění.

Klaso výrobky jsou vhodné pro sportovce. Mají vysoký obsah bílkovin (stejný jako maso) a současně zanedbatelný obsah tuků, které navíc neobsahují cholesterol.

Pro bezlepkovou dietu jsou vhodné pouze paštiky Šohaj plus, Kapucín a Kavalír. Ostatní výrobky pro bezlepkovou dietu nejsou vhodné.

 

DOBA PŘÍPRAVY

U polotovarů (Lahůdkové, Na řízky, Obalované řízky, Plátky) je doba úpravy cca 5 až 10 minut. U ostatních jen otevřít a použít.

 

SKLADOVATELNOST

Skladovatelnost je u většiny výrobků 30 dnů od data výroby.. Po otevření je nutno výrobek spotřebovat do 72 hodin. Skladovací teplota +2 až +8° C. Měkké výrobky (Prejt, paštiky, Klasík a Tatarská pomazánka) nejsou vhodné pro zmrznutí. Ostatní výrobky mohou být skladovány v mrazáku.

 

Luštěninová paštika Lesácká, Luštěninová paštika Šohaj

  • hlavní surovina: fazole, kroupy

Luštěninová paštika Šohaj plus (bezlepkový)

  • hlavní surovina: fazole, bio pohanka

Luštěninová paštika Kapucín (bezlepkový)

  • hlavní surovina: Bio hrách Kapucín, bio pohanka

Luštěninová paštika Kavalír (bezlepkový)

  • hlavní suroviny: Bio pohanka, fazole, kvasnice

 

Použití:

  1. Použijeme jako pomazánku pro rychlé svačiny a lehké předkrmy.

  2. Jako základ pro rychlou luštěninovou polévku nebo kaši. Osmahnutou cibuli a zeleninu zalijeme zeleninovým vývarem, pak přidáme paštiku a vaříme až je zelenina měkká. Dochutíme česnekem a majoránkou.

  3. Z paštiky lze připravit mnoho variant pomazánek tak, že do paštiky vmícháme jemně strouhanou zeleninu (např. křen, česnek, papriku, nakládaný okurek,…)

  4. Pro použití ve studené kuchyni vmícháme do pomazánky až 20 % rostlinného tuku.

 

Klaso na řízky

  • hlavní surovina: pšenice, sója, lněné semeno

Klaso šikmo nakrájíme na 1 cm silné plátky a naklepeme stejně jako maso.

  1. ŘÍZKY – plátek Klasa obalíme v trojobalu a osmahneme či fritujeme

  2. ROŠTĚNKY – plátek Klasa po naklepání obalíme v mouce s kořením, krátce osmahneme a vložíme do připravené šťávy

  3. HAMBURGERY – plátek Klasa osmahneme a vložíme do bulky spolu s kečupem a zeleninou

  4. PTÁČKY – na naklepané plátky vložíme zeleninu a smotáme. Opečeme v troubě nebo na pánvi a podlijeme připravenou šťávou, dusíme až je zelenina měkká (5 min.)

 

Plátky k  omáčkám z klasa na řízky

  1. Připravíme si omáčku (rajskou, cigánskou, gulášovou, paprikovou, svíčkovou, smetanovou, okurkovou, křenovou, houbovou nebo znojemskou apod.), plátky vložíme do horké omáčky a podáváme. Nebo plátky prohřejeme (v páře nebo bo osmahneme na oleji) a přelijeme omáčkou.

  2. Plátky podáváme jako hamburger bez tepelné úpravy.

 

Plátky Natural z klasa na řízky

  1. Plátky prohřejeme ( v páře nebo v mikrovlnné troubě nebo osmahneme na oleji) a podáváme se špenátem nebo dušenou kapustou či zelím nebo s fazolkami či hráškem na smetaně.

  2. Plátky podáváme jako hamburger bez tepelné úpravy.

 

Klaso řízek smažený - Řízek podáváme za studena s chlebem nebo ohřátý s bramborem.

 

Klaso jemné, Klaso lahůdkové

  • hlavní surovina: pšenice, sója

  1. Klaso nakrájíme na plátky a z obou stran osmahneme na oleji (3-5 minut).

  1. V OMÁČCE – osmahnutý Klaso plátek vložíme do hotové omáčky (rajské, křenové, Vitana omáček, apod.).

  2. DUŠENÉ – osmahnutý Klaso plátek podusíme ve šťávě (cca 5 min.). Plátek nemusí být předem osmahnutý.

  1. Klaso nakrájíme na kostky nebo nudličky a osmahneme na oleji (3-5 minut).

  1. GULÁŠ – do hotového guláše vložíme osmahnuté kostky Klasa a pohřejeme (5 min.).

  2. ČÍNA – do hotového základu na čínu vložíme osmahnuté kostky Klasa a prohřejeme (5 min.).

  1. Klaso pomeleme a připravíme z něho běžným způsobem SEKANOU, KARBANÁTKY, ČEVABČIČI.

 

Kostky z klasa lahůdkového - hlavní surovina: klaso lahůdkové

  1. Kostky lze použít bez předchozí tepelné úpravy do hotových zeleninových jídel nebo do guláše (segedinského guláše), do frankfurtské polévky, hodí se i do zapečených pokrmů.

  2. Kostky lze použít jako tlačenku s cibulí a octem. Je dobré nechat odležet.

  3. Kostky přidáváme do zeleninového salátu.

 

Kostky na čínu z klasa lahůdkového - hlavní surovina: klaso lahůdkové. Kostky přidáme k hotové směsi na čínu, krátce prohřejeme a hned podáváme.

 

Obilný krém KLASIK VANILKOVÝ, Obilný krém KLASIK KAAOVÝ

  • hlavní surovina: pšenice

  1. Jako svačinka – Klasík nastříkáme přímo ze střívka (jako ze zdobičky) na plátky nakrájeného ovoce nebo oplatek.

  2. Do ovocných salátů a pohárů – vanilkový krém smícháme s ovocem čerstvým nebo kompotovaným.

  3. Jako máslový krém do Klasíku vmícháme rostlinný tuk (cca 20%) a použijeme pro plnění zákusků, dort, drobného cukroví.

  4. Pro přípravu koktailu – Klasík smícháme s mlékem a s ovocem (čerstvým, kompotovaným) a namixujeme.

  5. Pro přípravu obilné kaše – Klasík dle potřeby ředíme mlékem a prohřejeme.

  6. Pro přípravu ovocné omáčky Klasík zředíme ovocem, mlékem a prohřejeme.

Nikdy neředíme vodou.

 

Klaso klobása - hlavní surovina: pšenice, sója. Klobásu nejdříve zbavíme obalu.

  1. Klobásu opečeme na pánvi (není nutné) a podáváme: s chlebem a zeleninou

  • ke hrachové kaši a okurkou a chlebem

  • místo uzeniny do polévek (zelňačka) a gulášů

  1. Klobásu opečeme nad ohněm jako špekáčky.

  2. Vmícháme do zeleninového salátu.

 

Klaso sekaná - hlavní surovina: pšenice, sója. Opečeme na pánvi, podáváme s chlebem, okurkou a zeleninou. Nebo opečeme a podáváme s bramborem a se zelím nebo rajskou omáčkou.

 

Klaso prejt - hlavní surovina: pšenice, lněné semínko. Podáváme za studena s okurkou a chlebem, nebo opečený s bramborem a zelím nebo pečivem.

Tatarská pomazánka - hlavní surovina: klaso lahůdkové. Namažeme na topinku nebo použijeme k přípravě chuťovek.

 

 

 

M2ZhOTk0NT