SLUNEČNICE  ČESKÉ BUDĚJOVICE  PRODEJNA ZDRAVÝCH POTRAVIN, BIOPOTRAVIN, BYLIN A CENTRUM ZDRAVÉHO ŽIVOTNÍHO STYLU 

»

CERIA

Potravina z obilných bílkovin

 

Ceria je nový výrobek z obilných bílkovin určený především ke konzumaci za studena. Při tepelných úpravách postupujeme obdobně jako s Klasem, Robi nebo tofu.

 

SLOŽENÍ

Lepek, směs obilovin, sójová omáčka, sůl, směs koření, olej, paprika, anato.

 

DIETETICKÉ VLASTNOSTI

  • Ceria je vhodná pro diabetiky. Má nízký obsah sacharidů a současně i nízký obsah tuků.

  • Ceria podporuje prevenci proti tzv. „civilizačním chorobám“ – např. srdečně-cévní onemocnění, rakovina, kloubní onemocnění. Prevenci podporuje především obsah vlákniny, nepřítomnost cholesterolu a nízký obsah tuků.

  • Ceria je vhodná pro sportovce. Má vysoký obsah bílkovin a současně zanedbatelný obsah tuků, které navíc neobsahují cholesterol.

  • Ceria není vhodná pro bezlepkovou dietu.

 

SKLADOVATELNOST

Skladovatelnost je 21 dnů od data výroby. Datum spotřeba je vždy uveden na obalu. Po otevření je nutno výrobek spotřebovat do 72 hodin. Ceria může být skladována i v mrazáku.

 

PRŮMĚRNÉ NUTRIČNÍ HODNOTY VE 100 g CERIE

Bílkoviny 23,5 g

Tuky 1,5 g

Sacharidy 9,1 g

Vláknina 0,8 g

Sůl 1,7 g

Energie 142 kcal (594 kJ)

 

PŘÍKLADY POUŽITÍ:

 

ZA STUDENA

  • OBLOŽENÉ MÍSY, BAGETY ZELENINOVÉ, SALÁTY

Ceria je určená především k použití za studena s pečivem a zeleninou. Cerii není nutné předem tepelně upravovat.

 

TEPELNÉ ÚPRAVY:

Cerii nakrájíme na kostky, nudličky či plátky a vkládáme do hotového pokrmu. Cerii není nutné předem osmahnout, ale krátkým osmažením na oleji získáme větší chutnost pokrmu.

Guláš

na kostky nakrájenou Cerii (případně krátce osmahnutou) vložíme do hotového guláše a prohřejeme (cca 5 min.).

Čína

do hotového základu na čínu vložíme na kostky nakrájenou Cerii a prohřejeme (cca 5 min.).

Roštěnky

plátek Cerie obalíme v mouce, krátce osmahneme, vložíme do připravené šťávy a povaříme (cca 15 min.).

Plátky ve šťávě

Cerii nakrájíme na plátky a podusíme v předem připravené šťávě (cca 5 min.).

Ptáčky

Cerii nakrájíme na tenké plátky, poklademe zeleninou a smotáme. Ptáčky opečeme na pánvi, podlijeme připravenou šťávou a dusíme až je zelenina měkká (cca 5 min.).

Špíz

Kousky Cerie napichujeme na špejli, střídavě se zeleninou a pak podusíme v předem připravené šťávě, až je zelenina měkká. Připravený špíz lze též namočit do těstíčka z Hrašky a smažit.

OPEČENÍ NA PÁNVI:

Plátky Cerie opečeme na pánvi a podáváme jako:

Obložený chléb se zeleninou

Hamburger -vložením do bulky spolu s kečupem (dresinkem) a zeleninou.

 

Osmahnutý plátek

S bramborovou kaší a se zelninovým salátem, s hrachovou kaší, okurkou a pečivem, omáčkou (rajskou, křenovou, apod.)

 

Saláty

Bramborové, luštěninové, zeleninové

Cerii nakrájíme na kostky nebo nudličky, opečeme na pánvi a vmícháme do salátu.

 

OPÉKÁNÍ NAD OHNĚM

Cerii nakrájíme na hranolky vhodné k napíchutí na opékací vidlici (v přírodě na klacek zakončený vidlicí) a opékáme nad ohněm. Cerii lze před opečením potřít tzv. ochuceným olejem (olej, v němž bylo „prohřáto“ koření, po kterém pak olej voní a chutná).

Nad ohněm lze opékat i špízy z Cerie a zeleniny.

 

MLETÍ

  • Sekaná, karbanátky, čevabčiči

Cerii pomeleme a připravíme z ní běžným způsobem sekanou, karbanátky, čevabčiči.

 

POMAZÁNKY

Z pomleté Cerie připravíme pomazánky přidáním hořčice, krájené cibule a okurku. Přidáme-li ještě kečup, získáme tatarskou pomazánku.

 

SMAŽENÍ

Řízky -plátek Cerie obalíme v trojobalu nebo v těstíčku z Hrašky a smažíme.

 

 

YjQzZ