SLUNEČNICE  ČESKÉ BUDĚJOVICE  PRODEJNA ZDRAVÝCH POTRAVIN, BIOPOTRAVIN, BYLIN A CENTRUM ZDRAVÉHO ŽIVOTNÍHO STYLU 

»

Kombucha - Elixír svěžesti a zdraví pro tělo i duši.

Kombucha se říká houbě pocházející z východní Asie, kde její blahodárné účinky byly známy již v dynastii Tsin (221 let p. n. l.). Nejedná se o běžnou houbu, jak jí známe, nýbrž o symbiotický útvar tvořený několika druhy kvasinek a bakterií, jejichž vzájemné soužití je oběma druhům prospěšné.

Kombucha je lehce fermentovaný čajový nápoj s kvasinkovými kulturami a bakteriemi kyseliny mléčné. Protože je to živý nápoj, který neustále pracuje, jeho barva a chuť se mění dle stáří. Případné usazeniny a přírodní zakalení jsou tedy známkou živého nápoje a nejsou na závadu.

Z historie kombuchy:

Kombucha je čaj s prastarou historií a v současné době empiricky a vědecky prokázanými léčivými vlastnostmi. Kombucha je harmonizační prostředek s širokou škálou blahodárných účinků. Kdo kombuchu původně objevil a kdo ji nechal poprvé zkvasit, se neví. Nicméně kombucha je hojně rozšířena v Číně, Japonsku, Rusku, a také i v

Evropě. S jejím pojmenováním v cizí řeči nebudete mít problém, je to stále „kombucha“ (čti kombuča). Ať už to byli Japonci, Číňané nebo Rusové, kdo poprvé nápoj připravili a objevili je pro budoucí generace, můžeme jim být vděční za tento blahodárný a léčivý elixír.

Blahodárné účinky kombuchy:

Nápoj připravený z kombuchy obsahuje enzymy, vitamíny, minerální látky a zejména bakterie mléčného kvašení. Může být proto náhradou mléčných výrobků pro lidi trpící alergií na mléčnou bílkovinu. Tomuto tisíciletí starému nápoji jsou přisuzovány skutečné zázraky. Ale nejenom to – chuť kombuchy je lahodná, oživující a osvěžující. Její nasládlá chuť je dána cukrem, který se do čaje přidává nikoli pro slazení čaje, ale pro výživu kombuchy a nedá se ničím nahradit.

Nové vědecké poznatky také potvrzují její významný přínos pro lidské zdraví:

Léčivé účinky kombuchy:

  • kombucha pomáhá vstřebávat výživné látky a tím zlepšuje funkci střev

  • díky bohatému obsahu hodnotných laktobacilů (bakterie mléčného kvašení) vede kombucha k udržování správné střevní flóry a podporuje přirozené obranné síly organismu

  • kombucha obsahuje kvasinky, které čistí a prospívají pleti

  • pro svoje výrazné léčebné účinky je používána při kožních poruchách jako masážní roztok - při celulitidě

  • odstraňuje z těla jedovaté látky, těžké kovy a nikotin, odbourává alkohol a pomáhá játrům díky kyselině glukoronové

  • kombucha je oblíbeným prostředkem ke snížení tělesné hmotnosti (k tomuto účelu je doporučováno pít ji 3x denně, vždy před jídlem)

  • na trhu existuje také BIO kombucha, která je slazena BIO třtinovým cukrem. Ten díky obsahu melasy dodává nápoji kromě zajímavé chuti i důležité minerální látky jako jsou např. vápník, hořčík, draslík a železo

 

Chuť kombuchy lze přirovnat k chuti vinného střiku či sektu. Doporučujeme pít 2 dcl vlažného nápoje nalačno, nejlépe ráno.

Kombucha nemá žádné vedlejší účinky a je vhodná pro děti od 3 let jako náhrada za sladké limonády. Pro léčebné účinky je nutné pít ji dlouhodobě.

Složení kombuchy:

Voda, odvar z čaje, cukr, kvasinkové kultury a bakterie mléčného kvašení. Kombucha přirozeně obsahuje oxid uhličitý.

Další zajímavé využití:

Kombucha je dobrým pomocníkem v péči o kůži. Kombucha kůži čistí, osvěžuje a zásobuje vlhkostí. Lze ji tedy používat i jako vynikající pleťovou vodu. Pokud nestihnete kombuchu pít, můžete si přebytečný nápoj přidat do koupele, nebo jím oplachovat vlasy.

 

Pleťová maska z kombuchy:

Smícháme 3-5 lžic kombuchy a 3-5 lžic. čerstvé smetany a aplikujeme na obličej, necháme působit 15 – 20 minut. Kůže se vyčistí, stává se pružnější, zmenšují se póry a stabilizuje se přirozený povrch kůže.

 

Druhy kombuchy:

Kombucha se dá koupit také ze šípkového, zeleného čaje, s kopřivy, meduňky, hlohu a heřmánku….

Po otevření je nutno kombuchu skladovat v chladu, jinak rychle kysne. Může se pak používat místo octa nebo se zředí vodou, aby nápoj nebyl tak kyselý (i když právě kyselá chuť může někomu vyhovovat.).

 

Kombuchu si také můžete vyrábět doma ze zakoupené násady. Kulturu si lidé také předávají mezi sebou, neboť neustále narůstá. Více informací o pěstování kombuchy najdete na internetu.

Tibetská houba

Tato houba byla vypěstována tibetskými mnichy. Houbu přivezl jeden profesor z Indie. Tam pracoval pět
let. Onemocněl rakovinou jater a byl ošetřen mnichy touto houbou. Vrátil
zpět z Indie zcela uzdraven. Na jeho prosbu mu mniši dali kousek této houby, kterou rozdával dále.

Tibetská houba obsahuje následující uzdravující síly:

  • Houba vyvíjí antibiotika a hojí záněty organismu

  • Pomáhá regulovat tlak krve

  • Podporuje pravidelnou stolici

  • Posiluje střevní mikroflóru

  • Reguluje ochranné látky organismu

  • Posiluje slinivku, játra a slezinu

  • Posiluje žlučník, čistí žlučovody a rozkládá žlučové kameny

  • Posiluje žaludek a střeva, dvanácterník a hojí vředy

  • Posiluje ledviny a močové cesty

 

Je vhodná pouze pro lidi, kteří nemají problémy s trávením mléka či alergii na mléko.

Užití pro jednu osobu

Dvě polévkové lžíce se přelijí asi 1/4l čerstvého netrvanlivého mléka. Po 24- 36 hodinách důkladně a opatrně zamícháme dřevěnou lžící, poté scedíme přes plastový cedník. Houbu, která zůstane na sítku propláchneme tekoucí vodou a vrátíme zpět do vypláchnuté sklenice. Opět přelijeme nesvařeným mlékem. Ve sklenici přikryté gázou nebo papírovým ubrouskem necháme odstát
24-36 hodin při pokojové teplotě. V teplejším prostředí zkysne rychleji, v chladu ji to trvá o něco déle.

 

Léčebná kůra

Mléko pijeme dvacet dnů každý večer před spaním. Nevynecháme žádný den. Po dvaceti dnech zařadíme desetidenní přestávku. Kůra se musí opakovat tak dlouho, dokud se nedostaví zřetelné a zřejmé zlepšení zdravotního stavu. Dbejte na to, aby houba byla vždy zalitá mlékem, jinak zčerná a ztratí po 25 dnech zdravotní účinky. Během desetidenní přestávky je třeba dát houbu do lednice v uzavřené sklenici. Je dobré občas ji očistit a zalít čerstvým mlékem.

Houba se nesmí dostat do styku s kovem.

Zdravá houba se po 17-ti dnech zdvojnásobí, pak lze množství rozdělit na polovinu a darovat jiným lidem. Někdo ji dokonce i sní.

 

MWQzM