SLUNEČNICE  ČESKÉ BUDĚJOVICE  PRODEJNA ZDRAVÝCH POTRAVIN, BIOPOTRAVIN, BYLIN A CENTRUM ZDRAVÉHO ŽIVOTNÍHO STYLU 

»

JÁHLY - (loupané proso)

 

Proso (Panicum miliaceum), je jedna z nejstarších kulturních rostlin na světě. Jeho pravlastí je a Indie Čína (tam patří mezi pět posvátných semen). Neloupané proso se používá jako krmivo pro exotické ptactvo, vyloupané obilky - malé žluté kuličky se nazývají jáhly. Již staří Egypťané a Řekové z nich dělali chléb, pivo a lihoviny. Proso bývalo jednou z hlavních součástí prosté lidové stravy. Slované jej denně používali na přípravu výživných kaší, polévek a placek. Pro dnešní generaci jsou jáhly bohužel chuťově nezvyklé. Když se je naučíte dobře uvařit a ochutit, jistě si tuto obilovinu oblíbíte.

Je velká škoda, že rýže vytlačila tuto hodnotnou obilovinu z našeho jídelníčku.


ČÍM MOHOU BÝT JÁHLY PRO NÁS VÝZNAMNÉ?

 

Jáhly mají vysoký obsah fosforu, proto se velmi dobře hodí do dnešní doby, kdy ve světě vládne deprese a únava (nedostatek tohoto prvku se totiž podílí na vzniku těchto problémů). Dále jsou bohaté na hořčík, měď, vápník a vitaminy sk. B. Jáhly tedy působí proti depresím a únavě. Léčí žaludek, slinivku i slezinu, a proto jsou vhodné při cukrovce.

 

Svým vysokým obsahem železa jsou výbornou potravinou pro chudokrevné děti i dospělé. Bohatostí minerálů jsou vhodné při stavech vyčerpanosti, po nemocech a úrazech, pro dietní stravu při alergiích, poruchách trávení.

 

Pokrmy z jáhel jsou velice výživné, syté a velmi dobře stravitelné. Jsou velmi vhodné zejména pro děti, starší lidi, studující a sportovce, těžce pracující…

 

Obsah tuku v jáhlách je o hodně vyšší než mají ostatní obiloviny, o to je také příčinou kratší trvanlivosti prosných výrobků. Je proto dobré je po koupi co nejrychleji spotřebovat. Delším skladováním hořknou, což ale některým konzumentům naopak vyhovuje. V naší potravě přijímáme velmi málo hořké chuti, která podporuje správnou funkci srdce a tenkého střeva.

 

Významnou předností jáhel je, že nevyvolávají alergické reakce u konzumentů a intolerancí lepku, proto jejich význam v poslední době narůstá. Jsou tedy přirozeně bezlepkové a jako jediná obilnina působí v našem organismu zásadotvorně. To je dnes, kdy se konzumují jídla převážně kyselinotvorná velmi důležitým důvodem, proč jáhly zařadit častěji do našeho jídelníčku. Z hlediska trávení jsou vhodnější pro kombinaci s ovocem než rýže.

 

VAŘENÍ JÁHEL:

 

Jáhly důkladně propereme, zalijeme vroucí vodou, jako přílohu použijeme poměr 1: 2, jako kaši 1: 3-4 a mírně vaříme 15-20 minut.

- jáhly před vařením můžeme také omyté a odkapané opatrně opražit – většinou pak zůstanou celé, nerozvaří se. Jáhly můžeme vařit i v páře.

  • Jáhly – vařené jako příloha, do polévky, karbanátků, nákypů…

  • jáhelné vločky použijeme do pečiva, moučníků, polévek, müsli…

  • jáhelnou mouku můžeme použít jako klasickou, nepoužíváme ji však samotnou na pečení, pouze jako přídavek.

  • jáhelné pukance – samostatně nebo do polévek či jogurtů…

  • jáhelná instantní kaše – vhodná k rychlé přípravě snídaně či svačiny

  • jáhelné pyré s jablky - lze koupit již hotové v obchodech se zdravou výživou

  • jáhelná kaše je výborná jako náhrada tvarohu či krému do dortu při nesnášenlivosti mléka a lze ji přidávat také do pomazánek.

 

  • vařenými jáhlami můžeme nastavit bramborovou kaši či knedlíky nebo je přimíchat do rýžového nákypu. Je to nejjednodušší způsob, jak „propašovat“ jáhly do jídelníčku vaší rodiny.

 

FALEŠNÝ „TVAROHOVÝ“ KRÉM

 

Teplé vařené jáhly rozmixujeme s lžící za studena lisovaného oleje, nejlépe sezamového, mandlového či z vlašských ořechů.

Olej můžeme nahradit sezamovým máslem Tahini nebo ořechovým máslem (opražené rozmixované ořechy).

Přidáme ovocný vanilkový cukr nebo obilnou sladěnku či javorový sirup, čerstvou citrónovou šťávu.

Krém můžeme posypat opraženými oříšky, semínky, strouhaným kokosem. Ozdobíme ovocem nebo marmeládou

 

JÁHELNÝ POHÁR S BORŮVKOVÝM ŽELÉ

 

100 g jáhel bio, mořská sůl, 100 g kukuřičného nebo ovesného sušeného mléka, 5 g agaru, 140 g džemu bez cukru a bez konzervantů, 160 g pšeničného (nebo rýžového) sirupu, lze využít i javorový sirup nebo jablečný koncentrát

Jáhly properte, u kvalitních čerstvých jáhel není nutné je spařovat. Vaříme se špetkou mořské soli v poměru 1: 3,5. Po uvedení k varu stáhněte oheň na minimum a vařte 25-30 min. Nemíchejte, jáhly by se připálily. Vzniklou teplou kaši rozmixujte. Přidejte sušené mléko, pšeničný sirup nebo jiné přírodní sladidlo a vymíchejte dohladka. Agar (1dkg na 1l) rozmíchejte s vodou a nechte chvíli bobtnat. Poté povařte cca 5 min. Do horkého agaru vmíchejte borůvkový džem nebo čerstvé borůvky. Ovocná složka bude tekutá, ale zatuhne.

Na dno skleněného poháru nalijte ovocný agar. Vezměte si lžíci nebo cukrářský pytlík a jahelný krém postupně přidávejte do agaru. Vytvoří se krásné nepravidelné tvary, které ocení zejména děti. Nechte vychladit a posypte oříšky nebo semínky.

 

JÁHLOVÝ OŘÍŠKOVÝ KRÉM

 

jáhly 1 díl (25 dkg pro 11 pohárů)

voda 4 díly (1 litr)

sůl ( 1/2 mokka lžičky do 25 dkg )

pšeničná sladěnka (množství dle požadované sladkosti)

čaj Bancha (Kukicha, Hojicha) – dle potřeby na ředění

KARO na obarvení části krému

lískové oříšky na oříškové máslo (20 dkg)

 

Jáhly propereme, vhodíme do horké vody a asi po 5-ti minutách přidáme sůl, podložíme síťkou (vaříme-li na plynu) a vaříme na mírném ohni 30 minut. Zchladlé jáhly rozmixujeme. Přidáme sladěnku a oříškové máslo - rozmixujeme a zředíme dle potřeby čajem, ozdobíme ovocem či marmeládou a lístkem meduňky nebo máty (máme-li).

Tento krém lze použít jako náplň do moučníků (nebudeme tolik ředit čajem).

OŘÍŠKOVÉ MÁSLO

 

- lískové ořechy s hnědou slupičkou

 

Ořechy rozprostřeme na plech a dáme do rozpálené trouby až začne slupička praskat (asi po 10-15 minutách – pozor hlídat !!!). Pak je rychle vysypeme do utěrky, utěrku zatočíme a válíme jako těsto, tím se ořechy zbavují slupek. Oloupané ořechy vybereme a zbylé znova válíme. Potom dáme všechny ořechy znova na plech do trouby a necháme je tam až se orosí tukem (začnou se lesknout - nesmí moc zhnědnout !!! - měli by „připálenou“ chuť). Potom musíme rychle rozmixovat až se vytvoří řídké těsto. Vyžaduje to velkou trpělivost, množství ořechů by nemělo být ani málo, ani moc. Ořechy se musí ze stěn mixéru (vypnutého) často stírat. Mixér se musí občas naklonit. Pozor ořechy rychle tuhnou a je zapotřebí mít silný mixér (alespoň 800 otáček). Při trošce trpělivosti se vám to určitě povede.

Oříškové máslo je výborné a můžete zkusit zjemnit s ním jakýkoliv pokrm.

 

 

YjVlM