SLUNEČNICE  ČESKÉ BUDĚJOVICE  PRODEJNA ZDRAVÝCH POTRAVIN, BIOPOTRAVIN, BYLIN A CENTRUM ZDRAVÉHO ŽIVOTNÍHO STYLU 

»

Mořská řasa dulse

(Rhodymenia palmata)

 

Dulse je neoblíbenější řasou severního Atlantiku, kde zdomácněla a byla používána obyvateli severozápadní Evropy přes tisíc let. Je známo, že keltští a normandští bojovníci žvýkali na svých pochodech dulse a mniši ze St. Columba ji sbírali, aby uživili chudé lidi. Po několik století byla dulse pravidelnou součástí stravy domorodých kmenů na Islandu a na Aljašce. V 17. století používali britští námořníci dulse jako „žvýkací tabák“. Přitom zjistili, že dulse pomáhala udržovat stav onemocnění kurdějemi na mnohem nižší úrovni, než jak tomu bylo u příslušníků ostatních národností. V 18. století přibrala na oblíbenosti za pomoci skotských a irských přistěhovalců na východním pobřeží Kanady a Ameriky. Patřila až do pozdního 19. století ke každodennímu zboží v ulicích mořských přístavů na obou stranách Atlantiku. Ale jako u všech řas se ve 20. století snížila její spotřeba. Nyní, když vzrostly vědomosti o přirozených potravinách, je dulse již opět nabízena v obchodech se zdravými potravinami.

Dulse roste bujně na skalnatých pobřežích v turbuletních vodách kolem spodní hranice přílivu. Rostliny jsou malé, 15 až 30 cm dlouhé a mají tenké, měkké listy (vějíře). Sklizeň probíhá v květnu až říjnu. Rostliny se při odlivu trhají rukou, jsou jednoduše sušeny na slunci a větru, pak jsou tříděny a baleny pro obchod. Dulse je nejbohatší ze všech řas na železo, a proto velmi intenzivně posiluje krev. Dulse je také bohatá na vápník, magnezium, jód a fosfor. Po Nori má nejvyšší obsah proteinů mezi všemi běžnými druhy řas.

 

Vínově červená dulse s vysokým obsahem železa má měkkou strukturu a jednoznačné kořeněné aroma. Dulse se používá na báječné polévky a kondimenty. Lehce povařená s cibulí dává dobrou kombinaci nebo chutnou přílohu k ovsu nebo jiným obilným jídlům. Jednoduše namočená vytvoří barevnou výživnou přílohu k řadě salátů.

 

Řasu můžeme použít jako koření: nasucho ji opražíme a pak rozdrtíme v hmoždíři na prášek. Přidává se do polévek (na konci varu), do salátů i do hlavních jídel.

Při přípravě ji na deset minut namočíme do vody a potom přidáváme nejlépe do polévek a zeleninových jídel. Ve vroucí vodě by se tato řasa měla připravovat dalších deset minut.

 

DULSE

65. POLÉVKA Z OVESNÝCH VLOČEK A DULSE (3 – 4 osoby)

 

5 šálků vody

0,5 středně velké cibule nakrájené na půlměsíčky

1 šálek ovesných vloček

0,5 šálku dulse namočené a 5 minut do 0,75 šálku vody a nakrájené na tenké plátky

špetka mořské soli

nakrájená petrželka, jarní cibule nebo potočnice na zdobení

 

  1. Vodu uvést do varu, přidat cibuli a nepřikryté 5 minut vařit.

  2. Přidat ovesné vločky, dulse a vodu, ve které byla dulse namočena. Uvést do varu, plamen zredukovat a 20 – 25 minut povařit.

  3. Ozdobit sekanou petrželkou, cibulí nebo potočnicí. Dle chuti může být použita i strouhaná mrkev.

 

 

66. NUDLOVÝ SALÁT (3 – 4 porce)

 

0,5 šálku nakrájené okurky

0,5 šálku červené ředkve nakrájené na jemné kousky

špetka mořské soli

100 g udonu nebo celozrnných špaget

0,5 šálku dulse 5 minut namočené a nakrájené najemno

0,5 šálku tofu nakrájeného na malé kostky a 1 – 2 minuty povařeného

 

Zálivka:

2 polévkové lžíce sezamské pasty

0,25 šálku celozrnného rýžového octa

2 polévkové lžíce shoyu

0,5 šálku vody

 

  1. Okurka, sůl a červená ředkev se dají do lisu a pickles nebo do misky. Vše se dobře promíchá a v lisu se vytvoří tlak nebo se na zeleninu položí talířek a zatíží se po dobu 1 hodiny závažím těžkým asi 1 kg.

  2. Do vařící vody vložit špagety a na mírném plameni nechat povařit. (Uvařené jsou tehdy, když jsou na povrchu stejné jako uvnitř). Celozrnné špagety mají být vařeny v lehce osolené vodě. Udon již sůl obsahuje, není proto nutno při vaření vodu solit.

  3. Uvařené nudle dát do cedníku a propláchnout studenou vodou, aby se zabránilo slepení.

  4. Vymačkat tekutinu z lisované zeleniny, vylít a smíchat s nudlemi dulse a tofu.

  5. Smíchat přísady na zálivku a přelít salát.

 

 

67. KROKETY Z OVESNÝCH VLOČEK A DULSE (2 – 4 porce)

 

0,5 šálku ovesných vloček

1 šálek nakrájené cibule

0,5 šálku dulse 5 minut namočené do 0,75 šálku vody a nakrájené

2 polévkové lžíce celozrnné mouky

špetka mořské soli

sezamský olej na fritování

 

  1. Ovesné vločky, cibule, dulse, mouka a mořská sůl se smíchají s dostatečným množstvím tekutiny, ve které byla dulse namočena, na tuhou hmotu.

  2. Rukou se zformují kulaté ploché krokety (5 cm velké). Jestliže je to nutné, přidá se voda či mouka, aby se zachovala tuhá konzistence.

  3. Zahřát dostatečné množství oleje, aby byly krokety úplně zakryty na 190? C. Krokety fritovat ze všech stran do zlatova. (Protože chutnají nejlépe čerstvé, nepřipravovat mnoho najednou.)

  4. Nechat na papírovém ubrousku okapat. Servírovat na talíř s ubrouskem, aby se do něho vsákl přebytečný olej.

 

Poznámka: Servírovat s omáčkou, která se skládá z čerstvé zázvorové šťávy) shoyu nebo ředkví s několika kapkami shoyu a vodou.

 

 

68. DULSE KOKTEJL (2 – 3 porce)

 

2 čerstvé palice sladké kukuřice

špetka mořské soli

0,5 hlávkového salátu natrhaného na malé kousky

0,3 šálku okurky nakrájené na diagonální jemné plátky, přimíchat sůl, nechat 20 minut stát a vymačkat tekutinu

1,5 šálku dulse 5 minut namočené a nakrájené najemno

 

Zálivka:

1 polévková lžíce octa-umeboši

4 polévkové lžíce hořčice

5 polévkových lžic vody

 

Možno přizdobit:

Polévkovou lžící nasekané petrželky

Citrónem nakrájeným na půlměsíčky

 

  1. Kukuřičné palice vařit v lehce osolené vodě 15 – 20 minut do měkka a zrníčka vyloupat.

  2. Salát rovnoměrně rozdělit na servírovací talíř.

  3. Plátky okurek rozdělit okolo talíře.

  4. Smíchat přísady na zálivku.

  5. Se zálivkou smíchat dulse a zrníčka kukuřice a položit do středu talíře na salát.

  6. Přizdobit petrželkou a plátky citrónu.

 

Varianta: Místo kukuřičných zrníček mohou být použity malé kousky mrkve, které jsou 1 – 2 minuty blanšírované nebo dušené.

 

 

69. GLAZOVANÝ KVĚTÁK S ŘEDKVÍ (2 – 3 porce)

 

3 polévkové lžíce listů shisa z horní části nádoby na umebošky

1,5 šálku vody

1 šálek květáku rozebraného na růžičky

1 svazek ředkviček nebo malých červených ředkví nechaných v celku

0,5 šálku dulse 5 minut namočené a najemno nakrájené

2 polévkové lžíce kuzu

 

  1. Shiso listy dát do vařící vody a 20 minut povařit. Vyndat a uschovat pro použití na jiné jídlo.

  2. V té samé vodě vařit květák 4 – 5 minut a vyndat, dulse 0,5 minuty a ředkev 1 minutu.

  3. Květák, červenou ředkev a dulse dát do servírovací misky a naaranžovat.

  4. Do horké tekutiny dát kuzu a na malém plameni míchat do zhoustnutí. Tím přelít zeleninu.

 

Poznámka: Toto jídlo může být zdobeno sekanou petrželkou. Servíruje se samostatně nebo společně s nudlemi.

 

 

70. SALÁT Z ČERSTVÉ KUKUŘICE (3 – 4 porce)

 

4 palice čerstvé sladké kukuřice

špetka mořské soli

0,5 šálku mrkve nakrájené najemno

1 šálek brokolice rozdělené na růžičky

1 šálek dulse 5 minut namočené a nakrájené najemno

 

Zálivka:

3 polévkové lžíce strouhané cibule

1 polévková lžíce shoyu

0,5 šálku šťávy z pickles nebo rýžový celozrnný ocet s vodou (2 díly octa a 1 díl vody)

 

  1. Do osolené vody dát kukuřičnou palici a vařit 20 minut do měkka. Vodu nevylévat.

  2. Zrníčka z palic vyloupat.

  3. Mrkev vařit 3 – 4 minuty v té samé vodě, pak vyndat a dát na talíř. Stejným způsobem postupovat u brokolice.

  4. Kukuřičná zrna, mrkev, brokolici a dulse smíchat dohromady na servírovací misce.

  5. Smíchat přísady na zálivku a před servírováním dát na salát.

 

 

71. SALÁT Z FAZOLOVÝCH VÝHONKŮ S DULSE (3 – 4 porce)

 

2,5 šálku fazolových výhonků

1 šálek strouhané mrkve

1 šálek dulse 5 minut namočené a nakrájené najemno

3 polévkové lžíce opražených nasekaných vlašských ořechů

1 svazek potočnice jemně nasekané

špetka mořské soli

 

Zálivka:

0,75 šálku mandarinkové šťávy

2 polévkové lžíce shoyu

 

  1. V osolené vodě vařit fazolové výhonky 1 – 2 minuty. Vyndat a nechat na talíři ochladit.

  2. Smíchat fazolové výhonky, strouhanou mrkev, dulse, vlašské ořechy, potočnici a dát do servírovací misky.

  3. Přísady smíchat a před servírováním dát na salát.

 

 

72. DULSE – ZÁLIVKA

 

0,5 šálku vody

2 polévkové lžíce sezamské pasty

1 polévková lžíce pasty umeboši

0,5 šálku dulse 5 minut namočené a nakrájené najemno

3 nasekané jarní cibule

 

  1. Vodu ohřát, přidat sezamskou pastu a rozmixovat. Dát do suribachi.

  2. Přidat pastu umeboši, dulse, jarní cibuli a dobře promíchat.

 

Poznámka: Místo čerstvé vody může být použita voda, ve které byla namočena dulse. Jestliže je zálivka příliš slaná, použít menší množství umeboši. Místo jarní cibule se může použít i petrželka nebo potočnic.e Toto je zajímavá zálivka na saláty.

 

 

73. PLNĚNÉ ROLKY Z ČÍNSKÉHO ZELÍ (8 závitků na 2 – 4 porce)

 

4 velké listy čínského zelí

špetka mořské soli

0,5 šálku dulse 5 minut namočené a najemno nakrájené

0,5 šálku přirozeného kysaného zelí

 

  1. Listy čínského zelí blanšírovat v osolené vařící vodě 0,5 minuty. Vyndat a nechat okapat na talíři.

  2. Smíchat dulse a kyselé zelí.

  3. Na listy čínského zelí položit 0,25 směsi kyselého zelí a dulse.

  4. Zelný list zabalit na závitek. Každý závitek jednou napříč rozkrojit a postavit na plochu řezu.

  5. Navrch ozdobit malým množstvím kyselého zelí.

 

 

74. DULSE KONDIMENT

 

několik kapek sezamského oleje

1 nakrájená středně velká cibule

0,5 šálku nasekané petrželky

0,5 šálku dulse 5 minut namočené a na jemno nakrájené

0,5 polévkové lžíce celozrnného rýžového misa (genmai), rozpuštěného ve třech polévkových lžících vody z namočené dulse

1 polévková lžíce šťávy z čerstvě nastrouhaného zázvorového kořene

 

  1. Pánev potřít olejem a ohřát. Na ní nechat osmahnout 5 minut cibuli a petrželku, až jsou sklovité.

  2. Přidat dulse a osmahnout další 1 – 2 minuty. Okořenit rozředěným misem a zázvorovou šťávou. Nechat vařit tak dlouho, až se všechna tekutina vypaří.

  3. Servírovat k obilnému jídlu, nebo jako malou pochoutku.

 

Poznámka: Opražený kondiment z dulse může být vyroben tak, že se opraží v troubě při teplotě 190? C, až je křupavá a v suribachi se a pak rozmělní na prášek. Tento může být použit podobně jako opražená kombu nebo wakame. Kondiment se nasype na talíři na obilninu.

 

 

ZTM2Y