SLUNEČNICE  ČESKÉ BUDĚJOVICE  PRODEJNA ZDRAVÝCH POTRAVIN, BIOPOTRAVIN, BYLIN A CENTRUM ZDRAVÉHO ŽIVOTNÍHO STYLU 

»

Mořská řasa KOMBU - posilovač paměťi

Laminaria japonica (doslova „tlustý šátek“)

Kombu je hlubokomořská zelenina rostoucí v čistých, chladných vodách severu. U nás je známá také pod názvem kelp. Nejkvalitnější kombu roste ve velkých hloubkách s klidnými oceánskými proudy. Velmi kvalitní japonské kombu se sklízí z chladného severního moře u ostrova Hokkaido. Kombu tvoří tuhé zelené listy široké 2-3, které dorůstají délky 5-10 metrů. Po usušení mají tmavě zelenou barvu. Někdy bývají potaženy bílým přírodním práškem.

To je způsobeno kyselinou glutaminovou, která je původní přirozenou verzi mohutného zesilovače chuti glutamanu. Proužek kombu namočený ve vodě a krátce povařený dává delikátní základ na polévky a na mnohá další chutná jídla. Jeden kousek řasy se dá opakovaně několikrát použít. Při dlouhém vaření předává kombu do vody silněji chutnající minerální soli.

Kyselina glutaminová díky které jsou luštěniny vařené s kombu lépe stravitelné a rychleji se uvaří má totiž schopnost rozvolňovat vlákna jiných potravin. Proužek kombu vařený s luštěninami nejen zkracuje dobu vaření, ale zlepšuje aroma, přidává cenné živiny a zvyšuje tak stravitelnost jídla. Tento proces změkčování působí v obou směrech. Kombu jako takové, když se vaří s potravinami bohatými na bílkoviny, je mnohem dříve měkčí. Kromě sladkosti pocházející z kyseliny glutaminové, kombu obsahuje dva jednoduché cukry - fruktózu a manit, což je důležité pro diabetiky, protože nezvyšují hladinu cukru v krvi.

 

- Kombu je bohatá na kyselinu alginovou, silný pojivý prostředek, který udržuje rostlinnou strukturu. Tato kyselina působí na základě své nestravitelnosti a schopnosti spojovat jako přirozený čistící prostředek střev. Bere ze stěn tlustého střeva usazeniny a jedy a pomáhá jim přirozenou cestou odcházet. Dále ochraňuje před vstřebáváním těžkých kovů, zejména kadmia a stroncia.

 

Jak kombu působí v organismu:

- Kombu pomáhá tělu zbavovat se cholesterolu.

- Chrání tělo před vysokým krevním tlakem.

- Celkově příznivě ovlivňuje metabolismus.

- V Japonsku se používá jako léčebný prostředek při zánětu tlustého střeva.

- Kombu patří mezi řasy nejbohatší na jód.

- Po staletí ji Číňané používali k ošetření štítné žlázy přikládali jí rovněž význam pro zvyšování dlouhověkosti, inteligence a jasného myšlení.

- Kombu obsahuje také určité aminokyseliny, které příznivě stimulují sliznice a lymfatický systém.

- Řasa kombu posiluje oblast ledvin a močového měchýře.

 

Čaj z řasy kombu

Čaj zvyšuje kvalitu krve. Pomáhá eliminovat živočišné tuky a bílkoviny, které organismu škodí. Působí kladně na regeneraci nervového systému. Látky v řasách pomáhají obnovit činnost mozku. Uklidňují, obnovují jasné myšlení a čistou mysl. Tento čaj je vhodné vařit po mrtvici, při problémech s mozkem a pamětí.

Příprava: proužek řasy asi 7 cm dlouhý se povaří v 1 l vody asi 10 minut. Pije se s přestávkami po menších dávkách. Pije se preventivně 1x týdně, pokud je potřeba (mrtvice, problémy s mozkem) 2-3x týdně.

Léčebný prostředek proti zánětu tlustého střeva (colitis) - tradiční recept z Japonska používaný po celá staletí známý pod označením Shio-kombu: kombu se nastříhá na malé čtverečky, namočí se a společně s Johsen shoyu (sojová omáčka prodávaná v obchodech se zdravou výživou) a vodou se vaří až je měkká a tekutina je vyvařena. Poté se kombu sní.

 

Prášek z řasy kombupoužívá se při vážných průjmech u dospělých ale velmi vhodný je také pro kojence a malé děti.

Př: kousek kombu se jednoduše upeče v troubě na nižší teplotu, aby se nepřipálila. Upečená řasa je černá a snadno se rozdrtí na prášek. Půl čajové lžičky tohoto prášku se vmíchá do jednoho malého šálku nápoje z kuzu (k dostání v obchodech se zdravou výživou) a vypije se. Podává se tak dlouho, dokud je potřeba.

 

Zdravotní přednosti, které jsou řase kombu připisovány, mohou být nejlépe shrnuty ve slovech jednoho amerického vědce, který padesáti lety napsal: „Ze čtrnácti prvků, které jsou podstatné pro funkce látkové výměny lidského těla se jich třináct vyskytuje v mořské řase kombu.“

 

 

 

 

 

 

ve 100 g kombu najdete: v porovnání se 100 g mléka:

vláknina   3 g        0 g

bílkoviny 7,3 g      3,5 g

tuky       1,1 g     3,5 g

uhlovodany 51,9 g    4,9 g

vápník     800 mg    118 mg

železo     15 mg      stopy

jód        300 mg     0

fosfor     150 mg     93 mg

draslík    5800 mg    144 mg

vitamín A   430 IE    140 IE

vitamín C      11 mg         1 mg

 

Základní příprava: Před použitím řasu omyjeme a namáčíme nejlépe přes noc, min. však půl hodiny. Vaříme, dokud nezměkne (až 1 hod.). Organismus řasu dobře využije, je-li zcela měkká. Řasu doporučujeme vařit společně s luštěninami, které změknou v mnohem kratší době a jsou stravitelnější. Vaří-li se v polévce, nesmí v ní zůstat příliš dlouho (jen 10 min.), protože pak přehluší všechny ostatní chuti. Jako koření se používá usušená v troubě a rozdrcená na prášek k ochucení polévek a salátů.

 

Polévka

10 cm řasy kombu,4 sušené houby shiitake, 1/4 šálku nakrájené šalotky nebo pórku, 3 šálky vody, 1 pl sojové omáčky shoyou, tofu nakrájené na kostečky, škrob kuzu Kombu a houby si přes noc namočíme. Ráno je nakrájíme na proužky. Řasu, houby, sojovou omáčku vaříme v tlakovém hrnci cca 1/2 - 1 hodinu. Přidáme šalotku a tofu, ještě 10 minut povaříme a nakonec zahustíme 1 lž škrobu kuzu. Tato polévka je velmi posilující pro pacienty trpící rakovinou, při rekonvalescenci, celkové únavě a nervovém vyčerpáním. Zvyšuje sexuální vitalitu a sílu. Obsahuje velké množství minerálů.

Kombu se zeleninou

Do hrnce dejte asi 2,5 cm dlouhý proužek kombu. Přidejte trochu vody. Navrch naskládejte nakrájenou zeleninu. Vaříme na mírném ohni asi 20 minut, na závěr přidáme kapku shoyu. Vhodné kombinace zeleniny: tvrdá dýně Hokkaido a cibule, mrkev a brokolice, mrkev a hrášek, květák a brokolice, kapusta a kukuřice, zelí a mrkev. Výsledkem je mírně sladká chuť zeleniny. Řasu můžeme znovu použít.

Kuba

500g krup (ječné, špaldové),250g hrachu, 10 cm kombu,1 šálek nakrájených hub (sušené předem namočit) cibule, česnek, majoránka, kmín, olej, sojová omáčka Na oleji osmažíme cibulku. Přidáme kroupy, hrách, kombu, houby a koření. vaříme asi 1-2 hod na mírném ohni s dostatkem vody. Na závěr necháme zapéct v troubě až povrch začne růžovět. Podáváme se zelným salátem nebo lehce napařenou kapustou.

Meruňkové pyré

5 cm kombu, 100g fazolí adzuki, 100g sušených nesířených meruněk Řasu a fazole namočíme přes noc. Vaříme 30 minut. Přidáme meruňky a vaříme ještě dalších 30 minut až fazole změknou. Uvařenou směs rozmixujeme na hladký krém, podáváme s rýžovou kaší a zdobíme vlašskými ořechy.

KOMBU se zeleninou: 5-7 cm řasy, 2 mrkve, květák, ředkvičky, 2 lžíce maizeny, sójová omáčka, voda. KOMBU namočíme přes noc do studené vody. Pak řasu položíme na dno nádoby, na ni navrstvíme nakrájenou a nastrouhanou zeleninu. Podlijeme vodou, v níž se řasa máčela, a vaříme až 60 min. Před koncem přípravy přidáme půl lžíce sójové omáčky. Vývar slijeme, zahustíme MAIZENOU a ještě 2-3 min. povaříme. KOMBU rozkrájíme na kousky, vložíme do omáčky i se scezenou zeleninou.

Čaj z řasy KOBU: 10 cm řasy, 1 l vody. Řasu vaříme ve vodě 10 min. Pak ji vyjmeme a vývěr použijeme buď jako nápoj (velmi posiluje a mineralizuje, je proto vhodný pro děti a rekonvalescenty), nebo k přípravě jiného pokrmu.

 

Čaj z řasy Kombu zlepšuje kvalitu krve, imunitu, rozpouští tuky, zjasňuje myšlení, zlepšuje paměť a dodává tělu minerály.

Př: 8 cm dlouhý proužek řasy a mírně vaříme v 1 litru vody 10 minut. Můžeme ji vyvařit opakovaně a poté ji přidat např. do polévky. Můžeme ji také 10-15 minut pražit v troubě při 200 st.C až je křupavá. V hmoždíři ji roztlučeme najemno a 1/2-1 lžičku tohoto prášku přelijeme vařící vodou a pijeme.

 

MDExMGR