SLUNEČNICE  ČESKÉ BUDĚJOVICE  PRODEJNA ZDRAVÝCH POTRAVIN, BIOPOTRAVIN, BYLIN A CENTRUM ZDRAVÉHO ŽIVOTNÍHO STYLU 

»

SPRÁVNÉ TUKY = CESTA KE ZDRAVÍ

Již starověcí lékaři znali důležitý vliv stravy na lidský organismus, jak je známo z výroku Hippokrata: „Nechť potraviny, jsou vašimi léky“. Nejen Hippokrates, ale i lékaři ajurvédské a čínské medicíny si již v dobách dávno minulých byli vědomi důležitosti vyvážené stravy a účinků všech látek v potravinách. Jejich záznamy jsou pro dnešní dobu až překvapivě aktuální. Jinak řečeno: vědci, lékaři a výživový specialisté dnes objevují již dávno objevené. O zdraví či nemoci rozhoduje ve velké míře kvalita naší stravy. Z potravy si v našem těle tkáně a buňky odebírají látky potřebné pro svou činnost a regeneraci. Naše zdraví nebo nemoc ovlivňuje také správná volba tuků, které jsou pro organismus životně důležité. Znalost správných tuků a zvýšení jejich příjmu součastně s omezením příjmu škodlivých tuků podpoří zdraví, dlouhověkost i ideální váhu. Zdravý totiž nespočívá jen ve snížení množství tuku přijatého ve stravě, ale právě ve volbě správného tuku spolu s při vhodném příjmu bílkovin a sacharidů.

Čím jsou kvalitní tuky pro nás důležité:
- Tuky jsou po cukrech hlavním zdrojem energie, chrání tkáně a orgány, jsou důležité pro využití vitamínů A, D, E, K, které jsou rozpustné jen v tucích. Tuky také dodávají pokrmům chuť.
- Tuk je pro lidský organismus velmi důležitou substancí, která je zdrojem energie a tepla. Pro vytvoření nezbytného vnitřního tepla má tuk zásadní význam. Je-li ho zde málo, začne činnost vnitřních orgánů ochabovat, tělesná schránka se stane křehkou a nepružnou. Organizmus pak nemůže správně fungovat.
Správné množství tuku, který by měl člověk přijmout v potravě, je velmi individuální. Záleží na tělesné konstituci člověka, na jeho metabolickém typu, (má-li pomalé nebo rychlé spalování) na fyzické námaze, teplotě okolního prostředí ( v zimě je potřeba přijímat tuků více než v létě, a národy žijící v chladném podnebí musí přijímat více tučné potravy).

Pozor na nízkotučné mléčné výrobky

Velice vážné a nebezpečné jsou tzv. „beztučné nebo nízkozučné diety“. Dnes tak populární konzumace nízkotučných mléčných výrobků je napováženou…. Ženám se při takovéto dietě většinou velmi zhorší pleť, ztratí menstruaci, protože tuky jsou důležitou součástí při tvorbě ženských hormonů….
I když se mnou možná budou někteří odborníci na diety nesouhlasit, tak poslední výzkumy ukazují, že konzumace nízkotučných mléčných výrobků naše zdraví spíše poškozuje, než mu pomáhá. Příroda (kráva) namíchala jednotlivé složky v mléce v určitém poměru ne náhodou a snaha moderního potravinářského průmyslu opravovat a „vylepšovat“ její plody je bohužel často ke škodě našemu zdraví.
Již ajurvédská medicína, 5000 let prověřený a Světovou zdravotnickou organizací WHO uznávaný medicínský systém, odmítá nízkotučné výrobky, neboť postrádají některé prospěšné látky. Bez těch to látek pak nízkotučné výrobky zpomalují metabolismus, a tím například paradoxně brání hubnutí. Koupíte-li si odstředěné mléko, pijete nejen výrobek bez chuti, ale i bez látek, které vás chrání před nemocemi.

Všem, kteří chtějí zhubnout, tedy doporučujeme: dejte si raději plnotučný výrobek, snězte jej ale menší množství a když si k tomu dáte lžičku olivového oleje, uděláte pro své tělo prospěšnější počin, než ke konzumace nízkotučné náhražky a ještě si lépe pochutnáte. Ať jde o jogurt, tvaroh, mléko nebo sýr. Např. jedna polévková lžíce olivového oleje zruší zvyšující účinek cholesterolu dvou vajíček.

Konzumace tuku silně ovlivňuje játra a jeho společníka - žlučník, které mají na starosti hospodaření s tukem. Játra jsou orgánem, který stravou přijatý tuk zpracovává a řídí jeho ukládání v těle. Při zvýšené spotřebě tepla či energie pak játra převádí tuk zpět na potřebné látky.
-Tuky člověk vstřebává v podobě mikroskopických kapének a jen část z nich štěpí. V krvi proto kolují tuky odpovídající tukům z přijaté potravy. Vhodnou volbou tuků můžete tak příznivě ovlivnit svůj zdravotní stav.

Proč je zdravější používat tuky rostlinné, nežli živočišné:
Rostlinné tuky vyrobené lisováním semínek za studena mají úplně jinou kvalitu a to jak složením, tak i energií ( nemyslím tím kalorie), nežli tuky z mléka či mrtvých zvířat.
Rostliny, které své květy a semena vystavují slunci po celé léto, vytvářejí v semínkách olej, který působí na lidský organismus velmi blahodárně.
- Za studena lisované oleje poskytují ochranu před celou řadou poruch a závažných onemocnění našeho organismu jako je např.:
Ateroskleróza ,obezita, infarkt a mozková příhoda, příznivě působí na vnitřní sliznice i na pokožku,
zánět žlučníku a žlučové kameny, rakovina tlustého střeva, prostaty a prsu, diabetická komplikace….
Shrnutí používání olejů při vaření:
Na dlouhodobé smažení doporučujeme: kokosový či palmový tuk
Na krátkodobé osmahnutí: olivový, řepkový, slunečnicový a sezamový olej
Ostatní za studena lisované oleje nezahřívejte, přidávejte je do pokrmů až po uvaření. Zvláště lněný a makový olej je na to velmi citlivý.
A ještě moudrosloví na závěr: Staré čínské přísloví říká: „ Je-li otec nemoci neznámý, matkou je vždycky strava“.

 

ZGJiMGEwZ